Ouderschap. Van alle keuzes die je tijdens je leven maakt, is de keuze voor het ouderschap misschien wel een van de ingrijpendste. Een keuze die je bewust wilt maken op het moment dat je daaraan toe bent. Een keuze die je het liefst samen met je vriend, vriendin, man of vrouw maakt in een periode van jullie leven waarop jullie er helemaal klaar voor zijn.

Helaas loopt het leven soms anders. Misschien heb je geen relatie, maar heb je wel een kinderwens en ga je richting de 35 jaar, 40 jaar. Misschien is je partner onvruchtbaar, of verminderd vruchtbaar. Jullie willen samenblijven, maar hoe zit het dan met jullie kinderwens? Of je valt op mensen van hetzelfde geslacht, dan is een kind jullie ook niet van nature gegeven.

“Wanneer je voor co-ouderschap kiest kom je voor veel vragen te staan. Met wie wil jij het co-ouderschap aangaan? Waar gaat jullie kind wonen? Wie betrekken jullie bij de opvoeding? En vooral: wat heeft jullie kind nodig om zich veilig te voelen en uit te groeien tot een evenwichtige volwassene?”

“Vader of moeder worden is een wens die niet voor iedereen vanzelfsprekend werkelijkheid wordt. In sommige gevallen kan co-ouderschap uitkomst bieden. Je krijgt een kind met iemand met wie je geen liefdesrelatie hebt, maar met wie je er wel voor kiest de verantwoordelijkheid voor de opvoeding van je kind te delen.”

– Pieter Vermeulen
Psychosociaal hulpverlener, coach van Médiat en auteur van Jonge kinderen en scheiding

Tegenwoordig zijn er meerdere mogelijkheden om toch een kind op de wereld te zetten. Een daarvan is het aangaan van een bewust gekozen co-ouderschap met iemand die ook een kinderwens heeft, maar met wie je geen liefdesrelatie hebt of wilt.

In Kids & Co richt Joriene de Vos zich specifiek op de (toekomstige) co-ouder die bewust kiest of heeft gekozen om samen met een andere co-ouder een kind op de wereld te zetten. Kids & Co biedt handvatten tijdens dit proces: hoe vind je een andere wensouder, hoe weet je dat je de juiste keuze maakt, hoe maken jullie onderlinge afspraken en hoe ga je ermee om als een van twee zich daar niet aan houdt? Hoe maak je een ouderschapsplan dat in het belang van jullie kind is en niet alleen jullie agenda’s als uitgangspunt heeft?

“Voor elk kind is een veilige, stevige basis essentieel voor zijn ontwikkeling. Welke uitdagingen kom je bij co-ouderschap tegen? Hoe ga je daarmee om? Dit praktische boek doorloopt alle fases vanaf de kinderwens tot het concreet invulling geven aan jullie co-ouderschap.”

Sommige aspecten van het ouderschap zijn namelijk minder vanzelfsprekend als je geen liefdesrelatie met de andere ouder hebt. Daardoor kom je als co-ouder voor andere keuzes en uitdagingen te staan.

Een goede voorbereiding op het co-ouderschap en weten waar je aan begint kunnen bepalend zijn voor het slagen van jullie co-ouderschap en voor het geluk en welzijn van jullie toekomstige kind. Dit boek helpt je goed op weg en biedt informatie op maat voor iedereen die zijn kinderwens invulling wil geven met een andere wensouder.